Kielentarkistus ja oikoluku

Haluatko keskittyä kirjoittamiseen etkä ”pilkunviilaukseen”, kuten kieliopillisten asioiden hiontaan? Jos aiot kuitenkin julkaista tekstin, se kannattaa hioa kuntoon viimeistä pilkkua myöten. Helpointa on antaa työ kielenhuollon ammattilaiselle. Sanakaaren kielentarkistus- ja oikolukupalvelu varmistaa, että tekstisi ovat kieliopiltaan, rakenteeltaan ja tyyliltään käyttötarkoitukseensa sopivia. Joskus tekstille riittää pelkkä oikoluku, joskus tarvitaan laajempaa kielentarkistusta. Alta näet, mitä näillä vaihtoehdoilla tarkoitetaan:

l

Oikoluku

Oikoluku on kevyt tarkistus, joka riittää, jos tekstissä on lähinnä vain kieliopillisia ongelmia. Oikoluvussa korjataan mm. välimerkit, oikeinkirjoitus ja yhdyssanat. Se on nopein vaihtoehto ja sopii siksi myös tulipalokiireeseen.

U

Kielentarkistus

Joskus tekstissä on kieliopin lisäksi paljon muutakin parannettavaa. Esim. sujuvuudessa voi olla puutteita tai lauserakenne voi kangertaa. Tällöin on syytä tehdä perusteellinen tarkistus eli kielentarkistus.

u

Mikä kannattaa valita?

Ellet tiedä, miten laaja tarkistus pitäisi tehdä, lähetä teksti meille arvioitavaksi sähköpostitse (korvaa (at) @-merkillä) tai tarjouspyyntölomakkeella. Annamme suosituksen ja hinnan eri vaihtoehdoille.

Usein kysyttyä kielenhuollosta

Mitä tekstejä tarkistatte?

Tarkistamme mm. seuraavia tekstejä:

  • pro gradu -työt, diplomityöt, väitöskirjat ja muut opinnäytetyöt
  • oppimateriaalit
  • raportit
  • myynti- ja markkinointimateriaalit, kuten esitteet ja mainokset
  • vuosikatsaukset
  • lehtiartikkelit
  • verkkosivutekstit, blogitekstit
  • yhteisöviestintä, kuten uutiskirjeet ja lehdistötiedotteet.
Kuka teillä tarkistaa tekstit?

Yrittäjä Markku Reiss tekee suomenkielisten tekstien kielentarkistuksia. Muiden kielten kielentarkistusten tekijöinä on muutamia tarkkaan valittuja, kokeneita ja akateemisesti koulutettuja yhteistyökumppaneita.

Miten hinta määräytyy?

Hintaan vaikuttaa aina mm. tekstin pituus ja laatu tai se, miten laajan tarkistuksen asiakas haluaa teettää. Kannattaa lähettää teksti meille arvioitavaksi sähköpostitse (korvaa (at) @-merkillä) tai tarjouspyyntölomakkeella, niin annamme suosituksen ja hinnan eri vaihtoehdoille.

Miten nopeasti voitte toimittaa?

Toimitus voi onnistua nopeastikin, jopa päivän tai kahden kuluessa. Tavallinen toimitusaika on viikko. Tämä riippuu kuitenkin esim. tekstin pituudesta ja vaativuudesta. <strong>Kannattaa aina kysyä, miten nopeasti toimitus onnistuu.

Olen hyvä äidinkielessä. Miksi maksaisin kielentarkistuksesta?

Kielenhuollon ammattilainen tekee oikolukua ja kielentarkistusta ammatikseen. Hän tuntee kielioppisäännöt ja eri tekstilajien tyylivaatimukset kuin omat taskunsa. Samalla vapaudut ”pilkunviilauksen” tuomasta stressistä ja voit keskittyä tekstisisällön tuottamiseen.

Tarkistatteko erikoisalan tekstin termit?

Jos niin erikseen sovitaan, mutta tämä ei tavallisesti sisälly oikolukuun tai kielentarkistukseen. Yleensä asiakas on paras tekstiensä termistön tuntija, mutta voimme varmistaa esim. termienkäytön yhtenäisyyden.